Лохина

Голубика
Останнім часом в супермаркетах з’явилися дуже смачні ягоди, зовні схожі на улюблену нами чорницю, але дещо більшого розміру. Звичайно, інтерес до цієї культури призвів до того, що кущі її з’явилися на деяких садових ділянках.
 
Проте масового поширення поки не набули через певні біологічні особливості, які необхідно враховувати для успішного культивування цієї культури. Про це трохи пізніше, а зараз пора ознайомитися: отже, мова йде про лохину (голубику) високу (Vaccinium corymbosum).

Лохина кущова – рослина північноамериканського походження, введена в культуру на початку минулого сторіччя.

Ініціаторами її розповсюдження були ботаніки Ковілл і Елізабет Уайт з штату Нью-Джерсі (США), де вона тепер вирощується на площі близько 15 тис. га. Найбільшого поширення серед європейських країн ця культура набула в Німеччині. Вирощують її також в Австрії, Румунії, Польщі та інших країнах.

Лохина росте кущем заввишки до 2 м з розлогими або прямостоячими гілками. Пагони ростуть з основи куща, змінюючи залежно від сорту своє забарвлення – від зеленого до світло-попелястого і коричнево-червоного. На них і формується основний урожай. На гілках старшого віку приріст незначний і урожай на них формується слабкий.

Рослина дуже чутлива до кислотності ґрунту, що і обмежує широке і швидке розповсюдження, незважаючи на дуже високі смакові якості і цілющі властивості. Найкраще вдається на ґрунтах з кислою реакцією ґрунтового розчину (pH=3,5-5). Для підкислення ґрунту в посадочні ями вносять сірку 70-300 г/м² залежно від кислотності.

Коренева система розгалужена, залягає неглибоко. Це пов’язано з природним розповсюдженням лохини кущової на болотистих місцях з близьким заляганням ґрунтових вод.

Багато з культурних сортів взимку витримують зниження температури навіть до -30ºC. Проте квіткові бруньки і пагони підмерзають при значних коливаннях температури під час відлиги.
Пошкоджені морозом кущі добре відновлюються після сильного обрізування.

Генеративні бруньки закладаються переважно у верхній частині однорічних приростів.

Цвіте лохина протягом 3-4 тижнів у середині травня. Запилюється бджолами і джмелями. Само плідність висока. Першими розпускаються квітки при основі квітконоса, далі середні, а потім верхні. Так нерівномірно достигають і ягоди.

Достигають плоди залежно від сорту і погодних умов з липня до кінця вересня, через 4-6 тижнів після цвітіння, а стиглі не обсипаються протягом 2-х тижнів. Відрив ягід сухий.

Насадження закладають з міжряддям 2,5-3 м і відстанню між рослинами в ряду від 1 м (для ранньостиглих) до 1,5 м – для пізньостиглих, переважно сильнорослих сортів, розташовуючи ряди з півночі на південь.

Для поліпшення його кислотності в насадженнях лохини застосовують мульчування корою листяних порід дерев або тирсою. Під мульчею міститься рівномірна вологість, активізується діяльність мікроорганізмів, пригнічується ріст бур’янів.

Як основне добриво рекомендують невисокі дози нітроамофоски (березень).

У молодому віці кущі лохини майже не обрізають, видаляючи тільки хворі або поламані гілки. У старшому віці проводять освітлюючи і омолоджувальне обрізування. Видаляючи найстарші гілки біля основи.

Дозрівання ягід у ранньостиглих сортів (Патріот, Пуру, Дуке, Ерліблу) відбувається в другій половині липня, а в кінці серпня – пізньостиглих (Лейтблу, Еліот, Дарроу). Залежно від сорту, середня врожайність куща лохини досягає 4-9 кг ягід. Плодоношення гроноподібне, середня маса ягоди 1-1,5г. достигання ягід більшості сортів нерівномірне, тому рожай збирають 3-4 рази.

Ягоди лохини кущової мають високу харчову і дієтичну цінність. Вирізняються високим вмістом цукру (до 15%), вітамінів B, PP і заліза. Багаті на вуглеводи, органічні кислоти, вітаміни, дубильні речовини, мікроелементи.

Вони поліпшують зір і використовуються при лікуванні шлунково-кишкових захворювань, особливо у дітей. Плоди використовують також як загальнозміцнюючий засіб для лікування хворих злоякісними пухлинами, при шкірних захворюваннях, ангінах тощо.
 
Плоди вживають в свіжому й сушеному вигляді, з них виготовляють компоти, киселі, морс, йогурт та інші продукти.