Йошта

40,00 

Немає в наявності

Категорія:

Опис

Ribes × nidigrolaria — плодовий кущ, результат складного схрещування роду трьох вихідних видів: чорної смородини R. nigrum, північноамериканського прибережного чорного агрусу R. divaricatum та європейського агрусу R. uva-crispa. Назва Josta була створена шляхом поєднання німецьких слів назв для чорної смородини та агрусу, а саме Johannisbeere (“Jo”) і Stachelbeere (“Sta”).

Спочатку був попит на отримання плодів агрусу на рослинах без колючок, і перша успішна спроба схрестити чорну смородину (R. nigrum) з європейським агрусом (R. uva-crispa) була здійснена у Англії, у 1880 році, але рослини були майже безплідні. Йошта ж є плідним амфіполіплоїдним гібридом F2 складного походження, а не прямим схрещуванням смородини і агрусу, і був створений пізніше в Німеччині. З 15 000 схрещувань було відібрано три елітні сіянці на основі міцності, стійкості до хвороб і плодючості.

Сама рослина досягає максимальної висоти близько 2 м, цвіте в середині весни, плоди зав’язуються та дозрівають в терміни подібні до чорної смородини. Рослина демонструє гібридні переваги, добре росте та плодоносить і є стійкою до низки поширених захворювань, які вражають вихідні види. Зокрема, рослина стійка до мілдью, плямистості листя, пухирчатої іржі сосни білої та великого брунькового кліща. Квіти гермафродити, а рослина самоплідна.

Плоди чорні, трохи більші за чорну смородину і менші за агрус. Їстівна як сирою, так і вареною. На смак є проміжною між агрусом і чорною смородиною, причому смак агрусу більш домінує в незрілих плодах, а нотки чорної смородини розвиваються в міру дозрівання плодів. Стиглий плід висить на кущі в хорошому стані до кінця літа. Трохи недозрілі плоди можна використовувати в кулінарних рецептах як агрус. Як і чорна смородина, плоди добре заморожуються, і, як і багато інших представників роду Ribes, вони багаті вітаміном С.

Відгуки

Відгуків немає, поки що.

Будьте першим, хто залишив відгук “Йошта”“

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *